Grootste stijging huren sinds 2014

7 September 2020, 09:11 uur
Den Haag & Regio
mainImage
CBS

De huren van woningen zijn in juli van dit jaar met 2,9 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Dat is, zo maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek CBS maandag bekend, niet alleen de grootste stijging na 2014, ook is het nog eens meer dan de gemiddelde toename van 2,7 procent over de afgelopen 10 jaar. In Nederland is 42 procent van alle woningen een huurwoning. 

Opvallend is, zo stelt het CBS, dat voor het eerst sinds jaren de huren het meest gestegen zijn in Rotterdam met 4,1 procent. Ook Den Haag kent met een stijging  van 3,6 procent een forsere groei van de huren dan Amsterdam (3,5 %), dat normaal gesproken de hoogste huurstijgingen van het land kent.

Huurders van sociale huurwoningen bij woningcorporaties kregen een forse stijging voor hun kiezen, 2,7 procent. Bij huurders van sociale huurwoningen bij overige verhuurders ging de huur zelfs met 3,4 procent omhoog. Dat was veel meer dan de 3 procent waarmee de huren van de vrije sector woningen stegen.

Volgens het CBS komt de groei vooral door de hogere inflatie. Als die omhoog gaat, mogen de huren harder meestijgen. Het inflatiecijfer waarop de maximale huurstijging is gebaseerd, steeg van 1,6 procent (de basis voor 2019) naar 2,6 procent (de basis voor 2020).

De hogere inflatie zorgde er ook voor dat de gemiddelde huurverhoging per 1 juli van sociale huurwoningen bij corporaties dit jaar met 2,7 procent duidelijk hoger is de 2 procent in 2019. Uit de cijfers blijkt volgens het CBS dat in ruim 30 procent van de gevallen de woningcorporaties de huren verhoogden met het inflatiepercentage. Volgens het huurbeleid mogen de totale huurinkomsten van een corporatie in een kalenderjaar maar beperkt stijgen. Voor 2020 is de maximale toename 2,6 procent, uitgezonderd bij bewonerswisseling.

De gemiddelde huurverhoging bij corporaties kan dit jaar nog iets hoger uitkomen, zo geeft het CBS aan. Een klein deel van de corporaties kiest er namelijk voor om de huurverhoging uit te stellen naar later dit jaar. Daarbij gaat het dan om 100.000 van de 2,3 miljoen woningen die de corporaties in hun bezit hebben.


 


 

.